Kuchnia Manufaktury

Lubimy jeść i gotować. Tym samym staramy się zarazić naszych gości. Stąd propozycja warsztatów wędliniarskich, pieczenia chleba. W Manufakturze nacisk kładziemy na

jakość półproduktów używanych w kuchni, bogate menunietuzinkowe potrawy.

Kto spróbował naszych rzodkiewek w curry, winniczków w sosie czosnkowym, kotletów lub pierogów rybnych, pieczonego jelenia, szczupaka na kapuście, gołąbków jarskich, trześni w occie, pasztetów z dziczyzny, leśnych malin z lodami, mango lassi na domowym jogurcie, sernika, ten potwierdzi nietuzinkowy smak potraw i dodatków do nich.

Do każdego śniadania serwujemy świeże domowe pieczywo, przygotowywane na miejscu w oparciu o naturalny zakwas (najchętniej robimy pieczywo bogate w ziarna, nasiona). Korzystamy z dostępnych produktów lokalnych, na naszych stołach gości między innymi nabiał z certyfkatami “Eko”, różnorakie miody z pobliskiej pasieki, warzywa i zioła z przydomowego ogródka, wędliny bez “polepszaczy” , ryby z pobliskich jezior oraz dziczyzna  z okolicznych lasów.

Do przygotowania  naszych posiłków używamy produktów najwyższej jakości:

  • do wypieków, różnorakich potraw, dań jarskich korzystamy z jaj od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu, hodowanych przez miejscowych rolników.
  • twarożki jogurtowe robimy sami. Wkrótce także sery twarde z mleka krowiego wyjdą spod naszych rąk. Korzystamy z produktów małej mleczarni regionalnej, z tradycjami. „Mlekosz” robi świetne twarogi, żółte sery i masło.
  • część mięsa (głównie drobiowego -kury, indyki, gęsi. Również króliki) kupujemy w pobliskich gospodarstwach. Korzystamy z dziczyzny,
  • wszystkie zioła pochodzą z naszego ogrodu, zaś  owoce i warzywa  w dużej mierze z naszego ogrodu lub z zaprzyjaźnionych gospodarstw.

Część wędlin, kiełbas wędzimy w zaprzyjaźnionej wędzarni opalanej drewnem liściastym. Pieczemy także własne pasztety z dziczyzny. Plony z naszego ogrodu i z lasu przerabiamy na dżemy, soki, konfitury i przetwory, które trafiają na stół.

Nasze posiłki zawsze dostosowujemy do oczekiwań gości (gościliśmy zarówno wegetarian jak i miłośników krwistej dziczyzny).

Naszym popisowym posiłkiem jest wielodaniowa obiado-kolacja, którą zakończyć może na Państwa życzenie degustacja domowych nalewek. W naszym menu nie znajdziesz produktów niskiej jakości – jesteśmy zdania, że na jedzeniu nie należy oszczędzać. Poniżej znajdziesz przykładowe menu.

Śniadanie:

    • Domowy chleb na zakwasie z pestkami dyni, słonecznika, siemienia lnianego, arcydzięglem lub czarnuszką. Biały chleb z dodatkiem jedynie otrąb.
    • Zestaw  miodów (spadziowo-kwiatowy, leśny, rzepak, wielokwiat, gryka).
    • Biały ser z certyfikatem EKO.
    • Zestaw domowych wędlin.
    • Ser zółty z certyfikatem EKO.
    • Talerz warzyw (sałata, pomidory, szczypior, cebula, zioła, w sezonie ogórki małosolne).
    • Jajka z chowu wolnego (z pobliskiej wsi).
    • Kawa, herbata (czarna, zielona).
    • Naleśniki do wyboru-z serem lub domowymi dżemami, powidłami.

Obiad:

  • Pomidorowa na bazie “wybieganego drobiu” i własnoręcznie przygotowanego przecieru pomidorowego.
  • Steki z jelenia z kaszą gryczaną.
  • Szczupak pieczony w całości.
  • Placek ziemniaczany “Pomorski na dziko” (z grzybami i pieczonym mięsem)
  • Sałatka pomidorowa.
  • Kompot wieloowocowy (malina, wiśnia, truskawka).
  • Ciasto drożdżowe z jabłkami (owoce zbierane na  tzw. pustkach, opuszczonych, poniemieckich sadach) lub lody z leśnymi malinami.
  • Dla chętnych domowe piwo i nalewki (dopłata).

Jeśli pogoda pozwala, po uzgodnieniu, organizujemy “pod chmurką” wielodaniowy grill.

I na deser, kilka zdjęć …

wieczór japoński...

wieczór japoński…

wieczór japoński...

wieczór japoński…

 

Daniel w brzoskwiniach z ziemniakami

Daniel w brzoskwiniach z ziemniakami

Kolacja z domowymi wędlinami

Kolacja z domowymi wędlinami

Okoń w warzywach

Okoń w warzywach

Kolejne eksperymenty kulinarneOLYMPUS DIGITAL CAMERATo danie  nazwaliśmy “naleśniki z karkówki z pysznogłówką”

Sezonowe grzyby ….na stół!