Przetwory domowe

Robimy wiele. I dla siebie, i dla wnuków, i dla Agristów. Czyli jemy produkty eko, wyrobione przez nas z tego co natura, bądź zaprzyjaźnione ogródki odstępują.

Jeśli więc dżem czereśniowy to z przydomowej, niepryskanej, a jednak bezrobakowej czereśni. Tym czego nie spożytkujemy sami, chętnie, “na wynos” dzielimy się z Gośćmi.

 

 

Kiełbasy,

Robimy sami i z naszymi Gośćmi, którzy mają możliwość kupienia tego co razem zrobiliśmy. Inne wyroby są bardziej czasochłonne więc szansa na wspólne robienie na przykład szynek jest mniejsza, choć zawsze jest. Można działać z wyprzedzeniem.

Kiszki

Salcesony

Szynki

Owoce

Nalewki

Dżemy, powidła, soki, konfitury (jabłka, gruszki, żurawina, maliny, jagody, czeremcha, tarnina, porzeczki)

Susze owocowe (jabłka, gruszki, bez czarny, maliny)

Susze ziół (mięta, lipa, przeciwgorączkowe, na przeziębienie, do chleba)